2.3.2018
Maukas gluteeniton mutakakku
Vaikea kuvitella, mutta olin ennen sitä sorttia jolla jauhotkin vanhenivat kaappiin. Nyt ei kauaakaan jauhopussi kaapissa happane. Gluteeniton ruokavalio on lisääntynyt huimasti kaveripiirissäni ja sen seurauksena myös minun leivonnaisissani. En itse noudata gluteenitonta ruokavaliota, mutta on muutama leivonnainen joka - jos mahdollista, maistuu jopa paremmalta gluteenittomana. Tässä ohje yhteen sellaiseen herkkuun.
Olen saanut tämän mutakakun ohjeen aikoinaan serkultani, sitä on tullut sovelluttua monella tavalla. Taikinaan upotettavat tummat suklaat olen toisinaan korvannut pätkiksellä tai jollain muulla makusuklaalla. Kakusta tulee maistuva teet sen sitten mihin jauhoon tahansa, mutta mielestäni Myllärin gluteenittomiin kaurajauhoihin tehtynä koostumuksesta ja mausta tulee ihana ja hieman perinteisestä poikkeava. Voit tehdä kakun myös vaikkapa Sunnuntain gluteenittomaan jauhoseokseen, tällöin maku on perinteisemmän mutakakun kaltainen.
Tämä kakku sammuttaa pahimmankin suklaahimon. Päälle vain lompare jäätelöä ja huurteisia marjoja.
Ja näin sen teet:
2 dl sokeria
2 munaa
100 g voita
1 dl fariinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja, suositus Myllärin Gluteeniton kaurajauho)
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
50 g tummaa leivontasuklaata
1. Sulata voi. Vatkaa munat ja vaalea sokeri vaahdoksi. Lisää lämmin voisula.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää hellästi sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (halk. 24 cm).
3. Paloittele suklaa sormenpään kokoisiksi paloiksi ja painele taikinaan.
4. Kypsennä kakku 150 asteisessa uunissa keskitasolla noin 17-23 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta. Itse paistan 17 minuuttia, jolloin kakku on hieman höllyvä uunista otettaessa. Jäähdyttyään koostumus tasaantuu juuri sopivaksi.