17.10.2013

Mikä Iittala?


Yritin googlettaa, ei auttanut, ei löytynyt. Osaako teistä joku sanoa tästä Iittalan kynttilälyhdystä mitään? Ei se varmastikkaan ole mikään harvinainen keräilykappale ja ilman spesifimpää tuotetietoakin pystyn kyllä jatkamaan elämääni, mutta ei tieto pahitteeksi olisi. Tuosta toisen kuvan kukkatelineestä osaan kertoa googlettamatta, että se on rottinkia, löytyi joitakin kuukausia sitten kirppustorilta ja maksoi 0,20€, ruukkuun piirsin kuviot liidulla. Melkoista hifistelyä!

8 kommenttia:

 1. OI, onpas ihana tuikkulyhty. Mallista en ole tietoinen, toivottavasti joku osaa auttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiva, harmi ettei kukaan ole ollut meitä fiksumpi!

   Poista
 2. Äkkivilkaisulta näytti Nanny Stillin Apollolta, mutta eihän se olekaan se. En osannut minäkään googlettaa sen enempää, mutta kaunis se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa muotokieltä löytyy kyllä. Kiitos yrityksestä:)

   Poista
 3. Hei!

  Luulen, että lyhtysi on rakennettu itse kahdesta eri lyhdyn osasta eli metallisen alaosan alkuperäinen lasilyhtyosa on mahdollisesti rikkoutunut ja siihen on laitettu sopivankokoinen lasilyhty jostain toisesta lyhdystä (jonka alaosa voi olla rikkoutunut tms).

  Kuten vaikkapa tässä linkin esimerkissä kysytään Stillin Apollosta ja messinkisestä ihan muusta alaosasta eli ei ole Iittalan valmistama yhdistelmä:
  http://www.designlasi.com/forum/apollo-kynttilalyhty-metallisella-jalalla

  Oman käsitykseni (ei toki täydellinen, jonkin verran lasia harrastan) mukaan Iittala ei ole valmistanut tuollaisia lasi & metalliyhdistelmiä, milloin metalli on mukana ollut, niin vaikkapa lasin sisällä tuikkutelineenä kuten Välkky-lyhdyssä (suunn. Tamara Aladin) ja muitakin on.

  Lyhtysi lasiosa ei täsmää ainakaan Apolloon eikä muihinkaan tuntemiini Iittalan tai Nuutajärven lyhtyjen lasiosiin. Yläosan reuna on (Apollon suhteen) erilainen ja ns. lyhtyosakin hieman lyhyt. Yläosa on toki voitu hiotuttaa lyhyemmäksi, mikäli siihen on tullut särö, mutta jotenkin muoto ei vaan täsmää.

  Arvelen, että ei ole Iittalaa lasikupu ollenkaan. Valitettavasti Iittalan (Riihimäen Lasin, Nuutajärven Lasin jne) tarroja laitetaan myytäviin esineisiin myynnin edistämiseksi. En voi vannoa, ettäkö näin lyhtysi kanssa olisi, mutta se on yksi mahdollisuus. Lisäksi pitää huomioida, että myyjä, jolta lyhdyn ostit, on voinut hankkia sen itse Iittalan tarroineen hyvässä uskossa eli on vaikea tietää, kuka ja missä vaiheessa tarran on lisännyt, mikäli niin on tehty.

  Joka tapauksessa minun silmääni varsin näpsäkän näköinen lyhty kaikenkaikkiaan, ihan toimiva ja nätti yhdistelmä, kyllä sitä käyttää kelpaa. Kannattaa tsekata lyhtyosan paikallaan pysyminen, koska eripariset osat eivät välttämättä sovi ihan loksahtamalla yhteen, jottei kuuma lyhty heilahda lapsen tönäistessä tms.

  Kiva blogi sinulla! :)

  Terkuin vakituisen satunnainen lukijasi Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina kattavasta infosta, selvästikkin tiedät näistä asioista :) Äitini on saanut aikoinaan lyhdyn lahjaksi, muistaakseni joskus 80-luvulla? Ehkä lahjan antaja on koonnut lyhdyn osista, tai sitten vain Iittalan tarra on pläntätty tuotteeseen jälkeenpäin, niin kuin arvelit. Täytyypä vielä haastatella lyhdyn alkuperäistä omistajaa. Kiitos sinulle, että jaksoit perehtyä asiaani :)

   Poista


Kiitos viestistäsi!