14.8.2014

Ovet Expedit hyllyyn







Tässäpä ohje Ikean Expedit hyllyyn tehdyistä ovista. Näin jossakin lehdessä aikoinaan tällaiset kaapinovet, mutta ohje puuttui. Joten toivottavasti joku muu pääsee nyt hieman helpommalla.

Tarvitset:
8 päältäkiinnitettävää mignon-kalustesaranaa
10 mm. koivuvaneria (paksumpikin käy)
12mm ruuveja (64kpl)
prikkoja (3 per ruuvi)
reikäpora tai neljä nuppia
Esim Tikkurilan Kiva kalustelakkaa (väritön, himmeä). 0,225l riittää yhteen kerrokseen ovien molemmille puolille.
pensseli

Expedit hyllyn uloimmat reunat on ontot, joten niihin ei saranoita voi kiinnittää. Kiinnittäminen tapahtuu siis rungon ohuisiin väliseiniin. Ovia tulee kahta eri kokoa, leveämmät 39cm X 75.5cm tulevat kaapin reunoille ja 34,5cm X 75,5cm kokoiset keskelle. Omiin oviin olen käyttänyt 10mm paksuista koivuvaneria (Jos löydät hieman paksumpaa suosittelen käyttämään sitä. Esim 12 mm) Vanerin ollessa näin ohutta siihen ei pysty käyttämään upotettavia kaapin saranoita. Tarvitset siis päällekiinnitettävät mignon saranat. Ovet voit sahauttaa valmiisiin mittoihin esim. Starkissa. Muista pyytää sahamiestä sahaamaan sellaiset palat, joissa vaneri on ehjää ja siistiä. 

Ennen ovien kiinnittämistä poraa ovenavausreiät reikäporalla (säädä pora 35mm). Jos et omista reikäporaa, voit käyttää myös nuppeja. Reunalla oleviin oviin reiät on tehty hieman kauemmaksi reunoista, jottei paksu reunarakenne näy läpi. Tämän jälkeen kannattaa lakata ovet, jotta saat lian jatkossa niistä irti. Alimmassa kuvassa testasin jämäpalaan kuinka värikynä, tussi ja mustekynä irtoaa käsittelemättömästä pinnasta. Ei irtoa.

Kiinnitä saranat ensin hyllyyn (huom. hieman eri paikoille, ettei vastakkaisten saranoiden ruuvit ota yhteen), merkkaa sitten saranan paikat oveen. Kohdista ovi hyllyn yläreunaan ja kiinnitä. Muista jättää tarvittavat välit hyllyn ja oven väliin (1,5cm), sekä ovien välille (0,5cm). Koska oma vanerini oli 10mm ja ruuvit 12mm, laitettiin jokaiseen ruuviin 3 prikkaa, näin ruuvit eivät turskahda läpi vanerista.





8 kommenttia:

 1. Tulipas tosi persoonallisen ja kivan näköinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja. Vähän jännitti kellastaako kalustelakka vanerin kauniin pinnan, mutta säilyi ihan muuttumattomana :)

   Poista
 2. Kuin tilauksesta tämä postaus! Olen pienen yrityksen tj ja juuri saimem toimistollemme kierrätettyinä muutamat expeditit ja tuskailin että pakko olisi olla pari kaapillistakin hyllyä. Tadaaa --- ratkaisuhan on tässä! Iso kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Nyt ei kun vaan hommiin, toivottavasti saatte ohjeista avun :)

   Poista
 3. Hei! Olen innolla seurannut blogiasi ja ihaillut kykyäsi duunata tavaroita ja keksiä uutta. Hyllyjen duunaus ei juuri nyt ole itselleni ajankohtaista, mutta hyvä tietää, että näillä ohjeilla onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mimosa, kiva kuulla :) Ja tsemiä bloggaamisen aloittamiseen ;)

   Poista
 4. Ois ihan mahtia saada ovet mun työhuoneen kangashyllyille. Ne on semmoiset isot expeditit ja yksi vielä lisää tulossa. Ehkäpä pitää tuunata kun ehtii :D Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sullahan on hyllyä siinä sitten ihan riittävästi :D Kyllähän ne ovet mukavasti helpottaa siistinäpitoa :)

   Poista


Kiitos viestistäsi!